Parohia Bistra a fost înfiinţată prin decizia Nr. 407/17 iunie 2002, ca urmare a Permanenţei Consiliului Eparhial din 31 mai 2002 al Arhiepiscopiei Iaşilor. Mai înainte de a primi statutul de parohie, făcea parte din parohia "Înălţarea Sfintei Cruci" – Telec.
Parohia se desfăşoară în lungul pârâului Bistra, ce izvorăşte din versantul sudic al Masivului Ceahlău, pitorescul peisajelor fiind de invidiat. Drumul ce străbate satul face legătura cu Durăul şi oferă acces auto în Parcul Naţional Ceahlău.
Parohia nu a avut biserică ortodoxă, slujbele oficiindu-se în cele două capele existente, o dată pe lună sau aleatoriu de către preoţii din satul Telec. Primul preot titular al comunităţii ortodoxe din Bistra a fost Florin Dragoş Stan, ce a păstorit în această parohie în perioada octombrie 2006 – aprilie 2008.
Dornici de a avea şi ei o biserică, credincioşii de pe valea Bistrei au hotărât să-şi construiască un locaş de închinăciune în care să aducă slavă lui Dumnezeu. Dar numărul mic al enoriaşilor (470 de suflete, respectiv 140 de familii) şi slabele posibilităţile materiale nu le-a permis să treacă la fapte. Dumnezeu însă le-a auzit rugăciunile şi le-a trimis un ajutor. Cel care a fost rânduit spre înfăptuirea acestui "ideal" este domnul inginer Călin Costică. Un bun creştin, cu o aleasă educaţie religioasă, provenit dintr-o familie de aleşi credincioşi şi crescut la umbra unor mari slujitori şi duhovnici de la Mănăstirea Bistriţa de la care a învăţat smerenia, bunătatea, iubirea de Dumnezeu şi de semeni, rugăciunea şi alte virtuţi creştine, domnul inginer a fost cel pe care Dumnezeu l-a rânduit să-I înalţe "casă" pe valea Bistrei. După ce familia Husari Gheorghe a donat un teren în suprafaţă de 1210 mp, s-a purces la lucru.
Astfel punerea pietrei fundamentale a avut loc la data de 24 august 2007, după care prin implicarea directă domnului Călin Costică, ctitorul principal, şi cu participarea sătenilor, s-a reuşit ca în toamna aceluiaşi an să se toarne fundaţia. Proiectul este întocmit de arhitectul Aurel Bojescu, locaşul prezentând un plan trilobat cu o lungime de 21,20m, lăţimea de 14,20 m (în dreptul absidelor) şi înălţimea de 21,50 m (în turla Pantocrator).
Odată cu venirea primăverii anului următor (2008) lucrările sistate pe timpul iernii au reînceput şi nu s-au oprit până în momentul finalizării. Astfel au fost ridicate zidurile după o tehnologie nouă, economică, rezistentă şi eficientă. Sistemul folosit este de tip AMVIC cu cofraje de polistiren şi beton armat. Cu ajutorul lui Dumnezeu, până în toamnă lucrările de construcţie au fost finalizate.
Ca un dar al Crăciunului, în ziua de 25 decembrie în noua biserică a fost săvârşită prima Sfântă Liturghie de noul preot paroh, Armanu Andrei, numit pentru această comunitate.
Din ianuarie 2009 s-a început şi pictarea noului lăcaş de cult în frescă uscată de către maestrul Ciprian Istrate şi echipa sa, lucrare finalizată ân aprilie 2010. S-a dat în lucru şi mobilierul, catapeteasma, strănile, ce sunt realizate din lemn de paltin şi tei de către domnul Stănoaia Ionel. În paralel cu aceste lucrări, a fost realizată şi împrejmuirea cu zid din beton placat cu piatră şi plase din fier forjat.
Începând cu iunie 2009 s-a început construirea unui complex ce va servi drept casă de prăznuire (cu sală de mese şi bucătărie, la parter) şi casă parohială (la etaj) şi a unui turn clopotniţă. Clopotniţa a fost finalizată în luna iulie a aceluiaşi an, adăpostind un clopot de 1000 kg, fabricat în Germania, care cheamă pe credincioşi la rugăciune în fiecare duminică şi sărbătoare.
Pe 25 septembrie 2010, biserica din Bistra, îmbrăcată în haine de sărbătoare, adunând credincioşi aroape din toată ţara, a fost târnosită de către Înalt Prea Sfinţitul Teofan Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei încojurat de un sobor de 40 de preoţi şi diaconi. Sfânta Liturghie a fost săvârşită pe temelia casei de prăznuire ce a servit drept scenă. După Sfânta Liturghie, Înalt Prea Sfinţitul Teofan a oferit ranguri şi distincţii celor care s-au ostenit la edificarea bisericii.
Până la venirea iernii, parterul complexului social a fost zidit în proporţie de 50%, lucrările continuând în primăvara lui 2011. Până în septembrie, acesta a fost finalizat, sala de mese şi bucătăria fiind date în folosinţă.
Toată această activitate din parohia noastră este susţinută cu ajutorul lui Dumnezeu de către domnul inginer Călin Costică, care se implică "trup şi suflet",de familia sa, de mulţi alţi credincioşi ce şi-au păstrat anonimatul şi din oborul credincioşilor din satul Bistra care deşi nu au venituri foarte mari, au o credinţă nezdruncinată şi o inimă plină de dăruire.